Salam hormat ūüôā

Hari ini saya nak kongsikan bagaimana strategi mudah untuk anda menjual produk anda kepada 100 pelanggan pertama anda.

Strategi ini adalah based on pengalaman saya menjual beberapa produk sendiri & juga produk affiliate.

Alhamdulillah, setiap kali menggunakan strategi ini saya berjaya hasilkan jualan yang lebih lumayan. Anda juga bebas untuk mengubah suai strategi ini mengikut kesesuaian produk yang anda promosikan.

 

1. Pilih Produk

Langkah pertama ialah anda perlu kenalpasti produk apa yang anda ingin promosikan. Rasanya ini semua orang pun tahu. Pilih produk.

Cuma untuk jadikan kempen promosi anda lebih cepat menghasilkan jualan, saya sarankan agar anda memilih produk yang menawarkan HARGA DISKAUN. Ini kerana secara asasnya ramai orang¬†suka kepada diskaun! Setuju? ūüôā

Elemen diskaun memainkan peranan penting dalam mempengaruhi psikologi prospek untuk bertindak membeli dengan lebih pantas. Ini dipanggil ‘The Power of Urgency’.

Ada pelbagai cara  yang anda boleh gunakan untuk create Urgency agar prospek bertindak pantas untuk membeli produk yang anda promosikan. Di sini saya kongsikan 2 cara yang anda boleh cuba:

Harga diskaun terhad!

Jika anda sebagai pemilik produk, anda boleh berikan harga diskaun untuk tempoh masa / kuota unit yang terhad.

Cuma, untuk berikan harga diskaun ini anda perlu ada sebab yang munasabah untuk anda berikan tawaran diskaun tersebut. Contohnya, sempena Hari Jadi, Ulang Tahun Perkahwinan, Tahun Baru, Hari Raya, dll.

Elak daripada memberikan harga diskaun yang terlalu kerap. Lakukan hanya sekali sekala sahaja.

Bonus terhad!

Disebabkan cara pertama di atas hanya sesuai jika produk tersebut adalah milik anda, yang anda boleh control harga jualannya.

Justeru bagi anda yang hanya menjual produk orang lain sebagai ejen / dropship / affiliate, anda masih boleh create urgency iaitu dengan menawarkan Bonus untuk tempoh masa atau kuota yang terhad.

Dalam kajian kes ini, saya mempromosikan produk Panduan Ebay yang berharga RM89.

Tuan Zul, iaitu pemilik produk ini memaklumkan kepada saya yang beliau ada menawarkan harga Diskaun serendah RM59 sahaja untuk tempoh 24 jam. Jadi peluang tersebut saya ambil untuk lakukan promosi.


2. Bina Kempen Promosi 

Selepas anda berjaya mengenalpasti produk yang ingin anda promosikan, barulah anda mula untuk bina kempen promosi anda.

Saya suka untuk¬†gunakan kempen Email Marketing, kerana ia lebih praktikal untuk kita¬†hasilkan ‘Automated Email Series’ yang akan membantu memudahkan proses promosi anda.

Namun apa yang saya perhatikan, ramai usahawan internet dimomokkan tentang mitos bahawa Email Marketing sudah tidak relevan untuk digunakan sekarang.

Sedangkan berdasarkan pengalaman saya sejak 2009 terlibat dengan perniagaan internet, email marketing adalah antara medium pemasaran yang sangat powerful & ia masih kekal relevan sehingga kini. Ia paling banyak menyumbang jualan untuk produk-produk yang saya promosikan di internet.

Untuk memulakan kempen promosi anda melalui Email Marketing, perkara pertama yang wajib anda lakukan ialah melanggan sistem Email Autoresponder. Anda boleh pilih mana-mana sistem email autoresponder yang ada di pasaran.

Jika anda berminat untuk memulakan kempen Email Marketing anda dan ingin melanggan sistem autoresponder, anda boleh cuba melanggan di Getresponse. Kos langganan juga affordable.

Kemudian selepas anda melanggan, bina satu ‘campaign group’ di dalam sistem autoresponder anda. Tujuannya adalah untuk anda asingkan kempen promosi anda, dan anda boleh menguruskannya dengan lebih mudah dan berkesan.

Tambah sekurang-kurangnya 3-5 Email Follow Up di dalam campaign tersebut.

Selepas itu, barulah anda hasilkan satu webpage atau dikenali sebagai Squeeze Page untuk anda mula mengumpul senarai emel prospek yang berminat dengan tawaran promosi anda.

Jika anda masih belum familiar dengan squeeze page, jom lihat contoh squeeze page yang saya hasilkan:

Selepas anda selesai menyiapkan bahan material di atas, anda boleh teruskan dengan langkah yang berikut di bawah.


3. Tarik trafik

Ini adalah langkah yang kritikal iaitu untuk menarik prospek anda melihat tawaran anda. Trafik umpama nyawa kepada bisnes anda. Jika tiada trafik, bermaksud tiada sesiapa yang akan melihat tawaran anda.

Anda boleh gunakan FB profile, FB group, Whatsapp, Email atau apa sahaja medium untuk anda share Link Squeeze Page anda.

Secara personal, saya lebih suka menggunakan FB Ads kerana ia lebih mudah & pantas, serta saya boleh spesifikkan siapa target prospek yang saya inginkan. ūüôā

 

rahmanbasri-new
rahmanbasri-signature

PS. Jika anda berminat untuk dapatkan guideline secara personal coaching 1 to 1, boleh hubungi saya melalui whatsapp 019-460 5610.


    1 Response to "3 Langkah Praktikal Bagaimana Dapatkan 100 Pelanggan Melalui Internet!"

    • ammar isahak

      assalam tuan,,nk tnya,,saya newbie..tp mmg berminat nk perniagaan internet ni cuma byk artikel saya baca susah nk faham..tuan ada buat kelas coaching ke untuk tahum 2018?

Leave a Reply

Your email address will not be published.