7 Contoh Makanan Malaysia Yang Anda Boleh Jual Di Ebay!

food-ebay-cover2

Assalamualaikum 😀

Dalam artikel kali ini saya nak kongsikan antara barang-barang makanan yang mungkin anda tak jangka di Ebay pun boleh dijual!

Bukan satu bukan dua.. tapi ada yang sampai dah beratus-ratus unit!

Apa barang tu? Saya selalu di tanya oleh ramai orang nak jual apa kat ebay ni!

Sebenarnya semua barang boleh dijual. Yang penting anda take action!

Jom tengok antara barang yang mudah untuk anda dapat di kedai-kedai runcit atau disekeliling anda.

Jajan/ junk food Super Ring

Nampak tak? Dah lebih 15 unit terjual! Jual super ring ni jer dah bagi seller ni sales sebanyak 310.5 usd bersamaan dengan RM1387!

Anda pun mesti pernah makan jajan ni kan? Saya pun suka jajan ni... Tapi jangan lupa, mat salleh pun teringin nak makan jajan lejen ni.

So apa lagi? Supply la. Try jual. Insyaallah ada rezeki, pasti ada pembeli. Orang lain boleh jual kenapa tidak anda?

Tea Boh Cameron

Biasa nampak tak teh ni? 🙂

Berapa harga teh ni? Tak sampai rm10 kan? Tengok dia jual berapa unit dah? 149 unit dah!

8usd + 10usd = 18 usd x 149 = USD 2682 = RM11,988.54!!!

Fuyyooo!! Jual teh boh cameron jer dah menyumbang sebanyak RM12K!!

Nak dengan taknak jer sebenarnya.. Air ni silap-silap hari-hari anda minum....

Tapi janganlah minum jer. Jual lah sekali. At least menyumbang jugak pendapatan ekonomi diri anda waktu tengah gawat ni kan.

Mee Meggie

Haa tengok mee maggi pun boleh jual! Harga kapak pulak tuh. Kat sini baru RM5 jer. Jual mak aih.. USD15.50!

Dah 7 unit terjual pulak tu!  Dah menyumbang sebanyak RM485 beb!

Gula-gula hacks

Pergh! Gula-gula hacks pun boleh jual. 5 paket dah terjual. RM2 jer kalau tak silap beli kat sini.

Ni jual USD7.50 sepeket. Memang pandai betul orang malaysia buat untung. Modal RM2 sepeket. Jual 5 paket dah dapat sales RM167!

Siapa kata orang Malaysia tak pandai berniaga?

Gula-gula hacks gula-gula biasa tapi yang jual bukan biasa-biasa! 😀

Jajan Mamee Monster

Haa..ni lagi satu. Jual jajan lagi. Tapi bukan jajan super ring. Tapi jajan mamee monster pulak.

Saya percaya anda mesti pernah makan or pernah tengok orang makan jajan ni kan?

Berapa harganya? Saya tak ingat dah lama giler tak makan jajan ni. Dulu kecik-kecik makan la.. Berapa dah sales dari jualan jajan ni?

USD12.79 x 12 x rm4.47 = RM686!

Jual jajan jer dah buat sales RM686!

Kalau dulu waktu kecik-kecik aku tau jajan ni boleh jual kat ebay dari kecik lagi aku dah kaya. hehehe!

Curry Powder

Rempah kari pun boleh jual. 58 unit dah sold. Fuhhh!

2.99+1.99 = $4.99 x 58 x RM4.47 = RM1291.

Berapa ringgit jer lah rempah kari babas ni

Siot. Babas betul..

Old Town White Coffee Hazelnut

Mak aih. Old town white coffee pun boleh jual!

USD19.88 x 130 unit x RM4.47 =RM11,552.27  woiiii!

Nampak tak? Malaysia ni sebenarnya kaya dengan sumber makanan yang memang ada jer sambutan di luar negara.

Ni baru sikit! Saya tak larat nak tunjuk semua. Tapi at least lepas ni terbukak lah mata anda untuk belajar menjual di ebay ni.

Kenapa?

Sebab ebay ni jual guna matawang US Dolar. Lepas tu kan. Ebay ni tak payah nak pam buat iklan macam FB Ads. Tak payah nak mengayat suruh orang beli bagai. (So sangat sesuai bagi anda yang malas nak follow up prospek untuk beli produk anda)

Kerja anda cuma buat iklan lepas tu tido or jalan-jalan sampailah barang anda orang beli.

Dah ada orang beli pergilah post. Jangan scam orang pulak. :p

Sekian.

*Kredit: perkongsian di atas adalah ditulis oleh rakan saya, Zul Ariffin.

shadow-ornament

Jika anda berminat untuk belajar menjual di Ebay, Tuan Zul ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.

-->> Boleh klik disini untuk tempahan <<--

shadow-ornament

44 Comments

  • Faizul

    Reply Reply January 14, 2017

    Wow! Tak sangka jajan super ring pun laku keras kat ebay. Dah lama x meniaga kat ebay. Insya Allah akan mula balik sikit masa lagi 😊

    • Tuty

      Reply Reply February 14, 2017

      Mcm mana cara nk berniaga diebay ni?

      • Rahman Basri

        Reply Reply February 21, 2017

        Jika nak dapatkan panduan yang mudah untuk anda mulakan bisnes di ebay, boleh rujuk ebook panduan ebay.

  • Fatehah

    Reply Reply January 14, 2017

    Wow.. amazing.. jual mcm ni pon boleh buat untung.. baru nampak sikit jlnnya.. sbb baru nk bljr ber e-bay ni.. cuma x tahu nk start mcm mana.. 😅😅

  • Kartina abd rahim

    Reply Reply January 15, 2017

    Saya dh bank in rm 197.00 ke ac maybank Utk ebook eBay pd 15/01:2017 but Ada problem masa submet .how I nk contact

    • Rahman Basri

      Reply Reply January 15, 2017

      Saya dah approve. Dont worry.

  • mahathir yusof

    Reply Reply January 16, 2017

    saya telah bank in RM197 utk eBook pada 16/1/2017 pagi ini.

    • Rahman Basri

      Reply Reply January 16, 2017

      Sila semak emel, saya dah send info lanjut.

  • syafiq k

    Reply Reply January 17, 2017

    salam, sy dah bank in untuk panduan ebay.
    sila cek
    tq

    • Rahman Basri

      Reply Reply January 17, 2017

      Ok, terima kasih. Nanti saya semak dan approve. 🙂

  • nur anis kamam

    Reply Reply January 17, 2017

    jajan tu pun jadi…alahai..alahai… *menangis tepi tong gas*

    • Rahman Basri

      Reply Reply January 17, 2017

      Ya betul 🙂

  • muhd amin musa

    Reply Reply January 19, 2017

    salam tuan sy dah bank in ke acc. maybank tuan hari ni. jam 15:15 pm. mohon semak ye

    • Rahman Basri

      Reply Reply January 19, 2017

      Ok. Saya dah approve. Thanks!

  • Ozair

    Reply Reply January 19, 2017

    Sya newbie.. Mintak tunjuk ajar

  • MOHD NASIR

    Reply Reply January 21, 2017

    Saya telah membuat tempahan sebentar tadi..

    • Rahman Basri

      Reply Reply January 24, 2017

      Sila semak inbox emel atau spam kerana pautan download telah dihantar ke emel. Tqvm 🙂

  • lissa ahmad

    Reply Reply January 22, 2017

    Assalamualaikum tuan, saya dah buat pembayaran hari ni 22/1/2017. Mohon semak ye?
    Dapat emel dari tuan tp ke link yg sama utk order.

    • Rahman Basri

      Reply Reply January 24, 2017

      Sila semak inbox emel atau spam kerana pautan download telah dihantar ke emel. Tqvm 🙂

  • Intan

    Reply Reply January 23, 2017

    Tuan Rahman Basri, macam mana packaging & delivery utk produk berbentuk liquid (dalam botol atau tin) ya?

    • Rahman Basri

      Reply Reply March 10, 2017

      Kena bungkus elok2.. elak dari pecah. Cuma tak berapa disarankan jual produk liquid, bimbang produk pecah bila sampai kat customer.

  • Rody

    Reply Reply January 23, 2017

    Assalam. Ebook ebay ada promosi lagi tak?

  • Nizam

    Reply Reply January 24, 2017

    Assalamualaikum tuan, saya dah buat pembayaran hari ni 24/1/2017. Mohon semak ye..

    • Rahman Basri

      Reply Reply February 8, 2017

      Sila semak di spam jika masih tak terima emel saya di inbox. Tqvm

  • junidah

    Reply Reply January 24, 2017

    Assalam..tuan sya dah mmbuat pmbyaran mlalui akaun maybnk hri ni jam 180407…tq

    • Rahman Basri

      Reply Reply January 27, 2017

      Wsalam. Ok done.

  • Yusran Azim

    Reply Reply January 26, 2017

    Assalamualaikum tuan.

    Saya dah bank inkan duit kepada akaun maybank.

    Try check.

    • Rahman Basri

      Reply Reply January 27, 2017

      Wsalam. Ok dah approve.

  • Tasya

    Reply Reply January 28, 2017

    Barang2 ni perlu approval ke nak jual or boleh jual camtu je?

    • Rahman Basri

      Reply Reply January 29, 2017

      Ya boleh terus listing (jual) di Ebay. Selagi barang tersebut tak tersenarai sebagai barang vero (vero.ebay.com), maka ia boleh dijual di ebay.

  • Izhar

    Reply Reply February 2, 2017

    Assalamualaikum tuan. Minta approve request say. Saya telah membuat pembelian ebook ebay pagi tadi. Terima kasih

    • Rahman Basri

      Reply Reply February 3, 2017

      Ok baik.

  • Nor Asmah bt Muhd Nor

    Reply Reply February 3, 2017

    Salam en rahman saya ni buta it dan memang tak pandai nak buat website bagai,kalau beli ebook tu boleh guide saya sampai jadi pandai ke?
    Dalam ebay tu boleh ke kalau kita jual product orang lain.tak menjadi kesalahan ke?

    • Rahman Basri

      Reply Reply February 3, 2017

      Insyaallah dalam ebook diterangkan step by step, dan jika masih kurang jelas, boleh ajukan soalan di ruangan group support di Facebook. Ada team kami yang akan membantu.

      Ya, boleh jualkan produk org lain. Ia macam konsep ejen.

  • Tuan azz

    Reply Reply February 7, 2017

    Kalau nak jual contoh super ring atau makanan lain.. Kita sendiri perlu pos k cne caranya.. Sbb sy pernah tny pejabat pos.. Kos u pos k luar negara lebih kurang RM70/200g dan RM180/1kg….stp negara afalah berbeza.. Kos pos pun amat mahal.. Cne tu

    • Rahman Basri

      Reply Reply February 8, 2017

      Boleh guna Flexipax

  • alimuddin

    Reply Reply February 9, 2017

    klu pos barang guna flexipax, di sandakan sabah, ada ka..

    • Rahman Basri

      Reply Reply March 10, 2017

      Biasanya flexipax ada dijual di pejabat pos besar. Cuma cari pejabat pos yang ada di sandakan dan try tanya jika mereka ada jual flexipax.

  • Anne

    Reply Reply February 14, 2017

    Ni bukan scammer kan? Harap tak tipu la bila melibatkan duit ni

    • Rahman Basri

      Reply Reply February 21, 2017

      Insyaaallah tak. Setakat ni ada beberapa pembeli ebook yg dah berjaya buat sales di ebay.

  • Ila

    Reply Reply April 9, 2017

    Salam tuan. Saya dah buat bayaran utk ebook. Bila boleh dapat?

    • Rahman Basri

      Reply Reply April 17, 2017

      Saya dah send link download ke emel 🙂

Leave A Response

* Denotes Required Field