7 Jenis Barang Yang Terjual di Ebay Setiap 10 Saat!

men-watches

Salam hormat, apa khabar?

Terima kasih kerana sudi follow artikel-artikel saya..

InsyaAllah saya akan terus berkongsi di blog ini tentang potensi perniagaan di ebay.

Saya tahu, ada mata-mata yang kurang senang apabila saya berkongsi bisnes ebay ini terutamanya barang apa yang dijual. Di mana saya kongsi secara terbuka kerana ini akan menambah pesaing di ebay oleh seller yang sama.

Tapi prinsip saya mudah. Rezeki ni Allah yang bagi, bukan boss yang bagi, bukan kawan anda yang bagi dan bukan makhluk Allah yang bagi.

Makhluk Allah itu hanyalah perantara sahaja untuk menyampaikan rezeki kepada setiap hambaNYA.

Sama juga seperti bisnes di ebay. Bisnes di ebay ini adalah perantara (platform) sebagai marketplace yang berpotensi untuk mendapatkan rezeki sampingan anda.

Ok berbalik pada topik asal,

Anda tau apa barang yang laris terjual di ebay dalam masa kurang 10 saat ini?

Ini faktanya:

  1. Jam tangan terjual di ebay setiap 3 saat
  2. Smartphone terjual di ebay setiap 4 saat
  3. Baseball card terjual di ebay setiap 4 saat
  4. Dress terjual di ebay setiap 6 saat
  5. Kasut wanita terjual di ebay setiap 6 saat
  6. Home decor terjual di ebay setiap 8 saat
  7. necklace terjual di ebay setiap 10 saat

Anda boleh rujuk gambar di bawah :

2

1

Ok mari kita pergi lebih dalam bagaimana nak menjadi salah seorang seller di ebay yang mendapat pendapatan sampingan dari website ebay.

Saya sentuh 1 produk sahaja iaitu Jam tangan yang terjual di ebay setiap 3 saat

Ini adalah antara jam yang mendapat jualan terbanyak di ebay:

3

Cuba anda kira sikit berapa sale jualan seller ebay ini.

$3.51 x 10273 unit = $36058 = RM159,793.77

Kalau kita ambil 10% sahaja profit dari sales ni dah dapat RM15,979.38. Banyakkan?

Cukuplah untuk buat bayar pampers anak sampai dia umur 20 tahun. hehe..

 

Berdasarkan data jualan di ebay dalam masa 3 bulan sahaja ( 30 okt 2016 – 27 Jan 2017) jumlah jualan jam tangan di website ebay.com adalah sebanyak $18,103,722.11 = RM80,228,019.84

Dan jumlah jam yang terjual adalah sebanyak 281,417 unit!

80 JUTA++ RINGGIT MALAYSIA TRANSAKSI JUAL JAM DALAM MASA 3 BULAN SHJ

3.1

Banyak tak?

Ok mari kita tengok ada tak dalam RM80 juta ++ jualan tu  termasuk ebay seller dari Malaysia..

Ada tak seller Malaysia yang menyumbang hasil jualan sebanyak RM80 juta ++ tu.

So cuba tengok gambar kat bawah ni:

3.2

Hasil dari data yang saya analisis ni terdapat sebanyak 1314 iklan (listing) di ebay.com yang merupakan seller dari Malaysia.

Ramai kan seller Malaysia yang jual jam senyap-senyap tanpa anda sedari?

Nak tau lebih detail lagi siapa dia ni?

Apa jam yang dia jual?

Siapa supplier?

Macam mana nak buat?

Ok saya ceritakan sikit macam mana prosesnya..

Ni haa antaranya..

3.3

Seller ni jual jam custom made, atau dalam erti kata lain orang panggil barang Print on demand (POD)

Berapa dah dia jual?

$16.14 x 80 unit = $1291.2 = RM5722.05

Seller ni dah dapat sales sebanyak RM5700++ hanya dari jualan jam ni sahaja.

Mana supplier?

Ni suppliernya:

3.4

Harga datang USD8.49.

Mari belajar kira anggaran untung bersih hasil jualan jam ni ye

$16.14(sale) + $0 (shipping charge) -$8.49(cost item)-$0(shipping cost) – $1.61(ebay fees)-$0.77(paypal fees) = $5.27

So anggaran untung bersih adalah $5.27 x 80 unit = $421.6 x RM4.4316 =RM1868.35

Anggaran margin adalah 32.65% dari hasil jualan.

Anda boleh rujuk website supplier di sini. www.artsnow.com.

Nak subcribe supplier ni ada bayaran bulanan sebanyak USD19.95. dalam RM90 la..

3.5

Tapi sangat berbaloi-baloi. bayar bulanan RM90 shj, tapi dapat profit RM1800++ secara part time shj.

Ok lah kan?

Saya harap, anda semakin terbuka minda untuk cuba luangkan masa untuk belajar membina bisnes di ebay.

Awal-awal anda niaga di ebay memang takkan dapat untung yang lumayan. perniagaan di ebay bukan macam skim cepat kaya, anda perlu belajar macam mana nak bina Detail Seller Rating (DSR) di ebay dahulu.

Setelah anda dah ada sejarah pernah menjual di ebay, barulah ebay akan confident untuk naikkan selling limit account ebay anda, dan paypal dah tak hold duit anda di ebay.

Ada banyak cara nak belajar, anda boleh belajar sendiri dengan cara melalui blog ni sahaja. Dah ada ramai yang berjaya buat sales melalui bacaan di blog ini sahaja. Alhamdulillah. syabas saya ucapkan bagi yang terus ambil tindakan!

Boleh baca komen ikhlas sister di bawah ni.

4

Setelah anda berjaya menjual di ebay, apa yang anda perlu belajar adalah bagaimana nak mengelakkan akaun dari kena suspend.

Orang yang dah pernah niaga di ebay dan dah pernah merasa kena suspend je yang tau macam mana pedihnya nak bangun semula dan nak start build up akaun dari zero..

Anda boleh explore sendiri dengan cara bereksperimen sendiri, tapi serius sangat ambil masa.

Nak lagi cepat, anda cari orang yang dah berpengalaman dengan selok belok bisnes di ebay.

*Kredit: perkongsian di atas adalah ditulis oleh rakan saya, Zul Ariffin.

shadow-ornament

Jika anda berminat untuk belajar menjual di Ebay, Tuan Zul ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.

 

-->> Boleh klik disini untuk tempahan <<--

 

shadow-ornament

18 Comments

  • muammar

    Reply Reply February 3, 2017

    Assalamualaikum tuan..
    Nama saya muammar. Saya suda beli pakej 1 RM97. Bole ka saya dpt diskaun harga jika saya berminat dgn pakej 2 atau 3. Terima kasih

    • Rahman Basri

      Reply Reply February 3, 2017

      Tuan hanya perlu bayar baki sahaja.

  • Eddie

    Reply Reply February 6, 2017

    Salam, Saya dah bayar utk pakej RM97, tapi xdapat apa2 email untuk download ebook.

    • Rahman Basri

      Reply Reply February 8, 2017

      Sila semak inbox atau spam. Saya dah send link download.

  • Radzi

    Reply Reply February 7, 2017

    Tuan,

    Kat KL bila ada Bengkel Ebay Intelligence?
    Saya berminat nak join nak tahu lebih lanjut pasal Ebay ni.
    Terima Kasih

    • Rahman Basri

      Reply Reply February 8, 2017

      Buat masa ni bengkel hanya di buat kat Johor sahaja tuan.

  • Faiz

    Reply Reply February 12, 2017

    Macam mane kite nk ttpkn harga ssuatu barang supaya tidak rugi dn melebihi kos barangan kita beli dan kos poskan barang tersebut.

    • Rahman Basri

      Reply Reply March 10, 2017

      Mudah sahaja.

      Kira berapa margin produk tersebut.

      Kemudian, pastikan margin tersebut dah cover kos paypal, ebay.

      Jika pos sendiri barang, sebaiknya letakkan shipping cost. Jika guna dropship, biasanya free shipping. tapi bgantung pada supplier jugak.

      Selepas dah calculate semua perkara di atas, then letak harga yang reasonable dgn market price.

  • rizz

    Reply Reply February 14, 2017

    Saya sudah submit payment melalui maybank arini. harap dapt link.TQ

    • Rahman Basri

      Reply Reply February 21, 2017

      Link download dah pun dihantar ke emel tuan. Sila semak inbox dan spam emel tuan ya.

  • Yusaini

    Reply Reply February 17, 2017

    Bolehkah kita jual barangan tiruan di ebay? Mcm barangan AAA atau AA?

    • Rahman Basri

      Reply Reply February 21, 2017

      Barang yang tak boleh dijual ialah barangan vero. Sila rujuk di sini vero.ebay.com

  • Nasrin bin amri

    Reply Reply February 17, 2017

    Salam tuan, bila seminar ebay intelligance ni bakal berlangsung untuk yang seterusnya?

    Terima kasih..

    • Rahman Basri

      Reply Reply February 21, 2017

      26 Feb
      25 Mac

  • rizqi

    Reply Reply February 23, 2017

    saya dah buat bayaran?
    Berapa lama masa yg di ambil utk hantar ebook ebay intelligent tu Tuan?
    Terima kasih

    • Rahman Basri

      Reply Reply February 25, 2017

      Ebook dah dihantar di emel tuan. Tqvm 🙂

  • hazel

    Reply Reply March 5, 2017

    Macam mn cara kita ambik gambar tuk barangan yg hendak d jual

    • Rahman Basri

      Reply Reply March 10, 2017

      Jika gunakan konsep dropship, supplier biasanya dah sediakan gambar produk. So, boleh saja gunakan gambar tersebut.

Leave A Response

* Denotes Required Field