Ini Contoh Barang Mainan Yang Terlajak Laris Di Ebay!

ebay-toys

Assalamualaikum šŸ™‚

Hari ini saya nak share kepada anda antara produk hot yang anda boleh jual di Ebay.

Iaitu barang permainan (toys).

Sebenarnya anda tak perlu nak jual semua jenis barang permainan.

Cukup hanya fokus 1-2 jenis barang tapi anda cukup arif tentang produk yang anda jual tu. Lagi spesifik lagi bagus. Sebab anda tak akan ada banyak pesaing untuk anda compete dengan penjual diĀ seluruh dunia.

Untuk memudahkan pemahaman anda, saya akan tunjukkan antaraĀ Top sellerĀ kategori mainan di ebay.com oleh penjual dariĀ Malaysia.

Ada Ā 24 kategori bahagian toys & hobbies di ebay. Tetapi yang banyak di jual oleh seller Malaysia hanyalah 3 kategori iaitu:

  1. Diecast & Toy Vehicles
  2. TV,Movie & Character Toys
  3. Action Figures

toys-hobbies-wm

Berdasarkan real data terkini 90 hari ( Manual Research + Paid Research, 16 Sept to 15 Dec). Diecast & toy vehicles terdapat sebanyak 549 listing yang telah berjaya dijual (Sold item) oleh seller Malaysia.

diecast

Manakala kategori TV movie & character toys pula terdapat sebanyak 229 listing yang telah berjaya dijual (Sold listing) dalam tempoh 90 hari (16sept -15 dec).

movies

Untuk kategori ke 3, action figures pula terdapat sebanyak 187 unit yang telah berjaya dijual dalam tempoh 90 hari (16sept -15 dec).

action-figures

 

Diecast & Toy vehichles

Item yang menjadi kegemaran seller adalah Hotwheels super treasure hunt

Jom kita tengok siapa top seller malaysia yang diam-diam jer dia jual makan duit dari hasil berdagang di ebay..

hotwheels

Top seller hotwheel di malaysia adalah 2015mymuni. Saya dah follow dia ni dari tahun lepas lagi waktu ebay feedback dia zero. Ya. Dia adalah sellerĀ baru..

Tapi jangan terkejut! Walaupun player baru..still boleh jadi top seller.

mymuni

Akaun daftar pada bulan Mac 2015. Baru setahun lebih jer. Tapi feedback dah ada 919 dan more than 98% positive feedback?

Nak tau sales dia berapa?

Kita tengok sales dia dalam masa 90 hari terkini ( 15 sept to 13 dec 2016)

mymuni-salesNampak tak? Dalam masa 3 bulan sales sebanyak $12,537.37 dan sales throuh rate sebanyak more than 95%. Maksudnya jika dia listing 10 item, 9 daripada item yang di listing akanĀ terjual! Tinggi tu conversion rate!

Memang dia jual barang yang laku keras!

Average sales sebulan adalah sebanyak $4179 = RM18,669.12. oleh kerana dia ni main barang fizikal profit agak tinggi. Ok sebagai contoh,Ā jika kita ambil net profit sebanyak 40% sahaja side income bulanan dia adalah sebanyak RM7467!

 

UntukĀ mainan jenis kedua yang banyak di jual oleh seller Malaysia adalah model RMZ city dan welly model.

Siapa top seller ni? Ini dia..

RMZ city model top seller:

rmz-city

Welly model top seller juga adalah sellerĀ yang sama:

welly-model

Haa.. Macam nilah kalau anda nak buat research. Study dulu. Buat kajian dulu apa yang laris di Ebay. kemudian kajiĀ siapa pesaing anda.

Lepas tu baru cari supplier dari china. Ada banyak… Nanti ada masa saya cerita mana nak dapat supplier.

Kalau pesaing ramai. Takyah lah jual. Kalau tak, nanti anda sibuk nak buang harga jer. Anda rugi, seller lain rugi. Customer orang putih jugak yang untung. Buat apa niaga kan kalau nak rugi. hihi šŸ˜€

JomĀ kita tengok berapa sales yang diperoleh oleh penjual yang menjualĀ RMZ city model dan welly model ni:

rmz-city-welly-sales

Nampak dalam masa 3 bulan jer dah kaut sales sebanyak $5,381.79!! bersamaan dengan RM24,038.92! dengan sale through rate yang lebih tinggi dari hot wheel iaitu sebanyak 97%!. (1 ogos 2016 – 29 okt 2016)

Maknanya, kalau anda listing 10 item, 9.7 item akan terjual di ebay!

Nak tau gaji dia berapa? dia ni sellerĀ barang fizikal. Gaji dia kita ambil 40% sahaja daripada sales. Gaji dia adalah sebanyak RM3205 sebulan!Ā 

Banyak tu! sama level dengan gaji seorang cikgu dan pegawai kerajaan yang baru nak kerja. Kalau anda ada bisnes ni kan dah tak payah usik duit gaji. best kan?

sold-listing

Nampak tak? Hari-hari dia pergi pos barang. Setiap hari dia pos barang antara 2 unit sehingga 21 unit setiap hari. Tapi tak perlulah untuk anda pergi pos. Anda boleh upah jer budak-budak tolong poskan ataupun anda buat secara berjadual.

Malam sebelum tidur, anda semak order yang dah masuk. Kemudian, mintak tolong wife bungkuskan parcel. Esok pagi nak pergi kerja poskan sekali.

Buat secara part time jer. Gaji RM3K++ tu.

Takkan nak pos barang jer takleh kan. šŸ™‚

Ok lah itu je yang saya nak share. Semoga artikel ini membuka minda anda untuk memulakan bisnes di ebay.

 

*Kredit: perkongsian di atas adalah ditulis oleh rakan saya, Zul Ariffin.

shadow-ornament

Jika anda berminat untuk belajar menjual di Ebay, Tuan ZulĀ ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.

-->>Ā Boleh klik disini untuk tempahanĀ <<--

 

shadow-ornament

 

30 Comments

  • hafizi

    Reply Reply January 18, 2017

    salam tuan,ada tak class untuk bisnes di ebay supaya lebih mudah saya hands on da praktik kan.

    • Rahman Basri

      Reply Reply January 19, 2017

      Insyaallah akan datang ada kelas workshop ebay.

      • Shak

        Reply Reply January 20, 2017

        Kalau ada kelas nanti bagitau yer..

        • Rahman Basri

          Reply Reply January 24, 2017

          Ok baik. Seminar coming soon. Insyaallah.

  • Geena

    Reply Reply January 18, 2017

    Hi..Saya dah transfer payment untuk ebook ebay baru shj..mohon check dan sahkan penerimaan bayaran ya. Thank you.

    • Rahman Basri

      Reply Reply January 19, 2017

      Baik puan. Tempahan dah disahkan. šŸ™‚

  • Halim Ali

    Reply Reply January 19, 2017

    Salam tuan..

    saya dah pun buat pembayaran untuk ebook ebay hari ni. Mohon tuan semak ye. Terima kasih.

    • Rahman Basri

      Reply Reply January 19, 2017

      Baik tuan. Tempahan dah disahkan. šŸ™‚

  • yazidane

    Reply Reply January 20, 2017

    Nampak macam menarik je..senang ke nak buat ebay ni tuan

    • Rahman Basri

      Reply Reply January 24, 2017

      Jika faham selok beloknya, Insyaallah mudah.

  • IZZUL

    Reply Reply January 21, 2017

    Assalamualaikum
    Saya dah buat pembayaran 21hb

    • Rahman Basri

      Reply Reply January 24, 2017

      Sila semak inbox emel atau spam kerana pautan download telah dihantar ke emel. Tqvm šŸ™‚

  • amy

    Reply Reply January 22, 2017

    Salam tuan..

    saya dah pun buat pembayaran untuk ebook ebay hari ni guna maybank. Mohon tuan semak ye. Terima kasih.

    • Rahman Basri

      Reply Reply January 24, 2017

      Sila semak inbox emel atau spam kerana pautan download telah dihantar ke emel. Tqvm šŸ™‚

  • Sham

    Reply Reply January 23, 2017

    Salam tuan
    Saya ada buat tempahan ebook dan dah buat pembayaran.

    • Rahman Basri

      Reply Reply January 24, 2017

      Wsalam. Baik tuan. Terima kasih. Tempahan dah disahkan. Sila semak spam jika masih tak terima link download di inbox.

  • bakar

    Reply Reply January 24, 2017

    assalamualaikum tuan…sy telah membuat pembayaran…tlg periksa ya…terimah kasih

    • Rahman Basri

      Reply Reply February 8, 2017

      Sila semak inbox/spam ya. Saya dah send link download.

  • Sharizal Ahmad Sobri

    Reply Reply January 24, 2017

    Salam Tuan,

    Saya sudan membuat bayaran untuk Ebook tersebut pada 24/01/2017. Mohon tuan semak status pembayaran saya.

    Terima kasih

    • Rahman Basri

      Reply Reply February 8, 2017

      Sila semak spam jika masih tak dapat di inbox tuan. Thanks.

  • nur

    Reply Reply January 25, 2017

    kalu pos guna pos apa di malaysia?

    • Rahman Basri

      Reply Reply January 27, 2017

      Flexipack

  • Azhar Ahmad

    Reply Reply January 29, 2017

    Salam, saya ada buat tempahan dan bayaran utk ebook… ada terima?

    • Rahman Basri

      Reply Reply February 3, 2017

      Sila semak spam jika masih tak dapat emel saya di inbox. Thanks

  • ismail

    Reply Reply January 31, 2017

    boleh tau apa kandungan dalam ebook ni?…..topik apakah yang akan diajar?….

  • Sha

    Reply Reply February 17, 2017

    Tuan, ebook tu rm197, daapt apa lagi selain ebook?

    • Rahman Basri

      Reply Reply February 21, 2017

      Saya ada beri details dalam post di atas. Thanks šŸ™‚

  • ayie

    Reply Reply February 22, 2017

    Tuan… dkt bhgian mana ya nak tgok statistic seseorang seller mcm graph di atas ?

    • Rahman Basri

      Reply Reply March 10, 2017

      Ini guna software untuk semak šŸ™‚

Leave A Response

* Denotes Required Field