Ok, anda mungkin selalu fikir ape nak dijual kat Ebay ni.

Sebenarnya tak kira apa barang pun yang anda letak kat ebay ni, insyaAllah akan ada yang membeli.

Nak tau sebab apa?

Sebabnya ebay memang tempat membeli belah di luar negara. Diorang memang telah terdidik untuk membeli secara online sahaja.

Anda boleh lihat sendiri sales seorang seller ni dari Malaysia.

Akaun di Ebay masih sangat-sangat baru. Tak sampai 10 bulan lagi pun. Tapi dah berjaya buat sales 5 angka. 100% hanya dari ebay.

Dia jual tudung sahaja. Hari-hari dia jual tudung.

Walaupun sales dia tak banyak. Tapi konsisten. Setiap bulan walaupun sikit, tetap ada sales.

Dan itu lebih baik daripada orang yang langsung tak buat sales kat ebay. Zero sales. Langsung takde masuk duit dalam USD.

So anda pilih mana?

Langsung takde sale ataupun at least ada sales walaupun sikit. Lagipun bukan anda yang kena jual pun. Ebay yang tolong jualkan untuk anda. 😀

Tugas anda cuma bila dapat duit tu cepat-cepatlah poskan barang ke customer. Mudah kan? hihi.

Cuba tengok sales dia ni setiap bulan. Dalam USD ni tau. Sila kira USD1 darab dengan RM4.42.

USD Unit sold
April 36 2
may 199.99 11
June 393 22
July 61 3
August 358.65 19
September 710.69 38
Okt 834.84 45
Nov 616.57 33

Ni akaun seller tersebut:

Nampak tak?

Daftar pada 6 april 2016. Baru 8 bulan lebih.. Tak sampai setahun pun lagi. Ni bukan cakap kosong tau. Saya tunjuk bukti. 😉

Dia jual apa ni?

Dia jual tudung. Brand aida naim. Dalam masa 8 bulan lebih je (saya tak kira bulan dec) dah terjual 173 helai!

Bulan pertama memang lah. Baru nak belajar. 2 helai jer. Dapatlah 36usd. Tak banyak. Anda mungkin tak heran... 🙂

But this is the real business. Build up the ebay account slowly.

Percayalah.

Bisnes yang cepat naik biasanya cepat jer jatuh. Tudung ni memang takde isu copyright di ebay. So ebay gerenti 99% takkan suspend akaun anda.

Nak tau supplier dia?

Sesi pembelajaran kita kali ni secara real case study. Jom kita tengok sales seller ni untuk bulan sept to nov (88 days)

Kita tengok top 3 sahaja.

  1. instant shawl calista : 14 sold, sales USD254.53 @ RM1126.03
  2. instant shawl seroja : 10 sold, sales USD190.43 @ RM842.45
  3. instant shawl lestari : 9 sold, sales USD 165.55 @ RM732.38

Total sales adalah USD610.51 equivalent to RM2700.86.

Ini adalah penyumbang utama kepada jualan produk seller ni. Inilah dinamakan research. Kalau research anda bagus. Research anda strong. Anda tak perlu jual barang yang sembarangan jer. Anda listing barang yg memang ada track rekod sales yang bagus sahaja.

Kalau anda follow past sales history dan dapat faham dari data sales tu. InsyaAllah 95% saya gerenti anda punya barang pun akan terjual. So takyah lah nak listing pakai sembarangan jer. Dah tak terjual nanti kecewa.

Belajarlah dulu buat research macam mana. Cari apa demand buyer. Barulah anda supply. Bukan cari supplier kemudian try jual. Ni bukan try and error bang.  Kita nak buat sales yg try tapi kurang error. Cuma 5 significant error jer kita nak. Kan dah masuk topik matematik pulak 😀

 

Ok ni adalah listing live seller ni. Dah 22 sold bukan 14 sold lagi.

Waktu anda baca artikel ni seller ni tengah makan tengah jalan-jalan dengan anak bini. Tapi bisnes dia still berjalan dan menghasilkan USD.

Jom kita tengok siapa supplier.

Ni ha suppliernya:

(https://shoppingmurah86.blogspot.my/p/koleksi-khas-aida-naim.html)

Nampak tak, sama kan?

Mungkin anda ada supplier yang lebih baik. Dan dapat harga yang lebih murah. Ni case study sahaja. blog jual tudung tu pun bukan sy punya.

Saya tunjukkan jer. Untuk anda belajar. Bagi mata dan minda anda terbuka sikit. Bagi anda nampak peluang ni 🙂

Ok kita kira kos berapa ye:

Kos sehelai paling murah RM32 = USD 7.2

Shipping : rm8 = usd1.8 ( guna flexipax)

Jual : RM80.25 = usd18.14

Ebay fees : $1.81

Paypal fees : $0.83

Net profit seunit : $18.14-$7.2-$1.8 -$1.81-$0.83 = $6.47 @ RM28.62

Seller ni dah berjaya jual 22 helai kalau ikut rekod yang terkini. So, RM28.62 X 22 helai = RM629.64. ni baru 1 jenis tudung je!!!

Dah lah takyah nak belajar menjual. Listing @ buat iklan jer kat ebay lepas tu tinggal jer.

Ebay yang tolong carikan buyer. Dah dapat sales, tinggal pos jer. Kerja jadi lebih mudah.

Ebay untuk orang yang tak tau nak buat sales..

Dan juga untuk orang yang baru mula-mula nak menjinakkan diri berniaga di ebay..

Bestkan?

Ok. Saya dah dedahkan bogel habis. Niche saya tunjuk, supplier saya kongsikan. cara nak buat research pun saya bagitau.

Tapi saya harap anda janganlah sailang harga seller ni. Tujuan saya share ni untuk anda belajar. Jangan pulak anda tiru sebijik sebijik macam ni. Lepas tu anda nak buat sales anda buang harga. Taknaklah macam tu.

Jangan risau. Market ni luas bang. Anda letak harga lagi tinggi pun orang akan beli. Kalau dah rezeki tu memang anda punya. InsyaAllah anda akan dapat sale juga. Belajarlah menjual dengan adab dan etika.

Allah dah janji pun dalam firmanNya:

“Dan tidak satu pun makhluk bergerak di bumi melainkan dijamin Allah rezekinya” (Surah Hud, ayat 6).

“Siapakah yang dapat memberi kamu rezeki jika Allah menahan rezeki” (Surah Al-Mulk, ayat 21).

So copy case study ni dan jual lah tudung jenis lain pulak. Tudung Neelofa ke, tudung Radiusite ke, tudung fareeda ker. Kan ada banyak tudung tuh.

Selain tu. saya nak bagi tips juga. Setiap hari anda bacalah yassin, waqiah dan surah mulk.

Saya dah amalkan setiap hari. Alhamdulillah. Allah bagi rezeki yang tanpa henti kat saya. Kadang satu hari saya terlampau sibuk sepanjang masa atas jalan jer. Saya jeling-jeling baca guna hp waktu drive bawak pelan-pelan.

Saya percaya Yassin ni mempermudahkan urusan harian kita setiap hari, Al-waqiah pulak Allah dah janji kau takkan miskin selagi kau amalkan membacanya. Dan Al-Mulk pulak katakanlah tengah sibuk urusan dunia setiap hari tiba-tiba mati.. So surah ni lah yang akan temankan anda dalam kubur nanti. Anak bini mak ayah kawan-kawan memang confirm teman sampai tepi kubur je 🙁

Ok, setakat tu jelah perkongsian kita kali ni. Sampai termasuk topik agama dakwah anda sekali.

Saya mengajak ke arah perkara kebaikan. Mudah-mudahan anda praktiskan anda dapat pahala saya pun dapat pahalanya.. Aminn.

*Kredit: perkongsian di atas adalah ditulis oleh rakan saya, Zul Ariffin.

shadow-ornament

Jika anda berminat untuk belajar menjual di Ebay, Tuan Zul ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.

-->> Boleh klik disini untuk tempahan <<--

 

shadow-ornament


    47 replies to "Lihat Wanita Ini, Jualan Tudung Cecah RM14,191.47 Di Ebay!"

    • Noorshafila

      Perkongsian yang menarik.

      • Rahman Basri

        Terima kasih & smoga bermanfaat 🙂

    • Bakhtiar

      Membuak-buak rasanya bila baca.

      Sy ada soalan. Listing tu apa maksudnya?

      • Rahman Basri

        Listing tu kita masukkan produk untuk dijual di ebay tuan 🙂

    • Madam Affiliate

      …great infos. I like.

      • Rahman Basri

        Thanks 🙂

    • Yati

      Saya dah buat payment & isi form order ebook pagi ni.

      • Rahman Basri

        Ok terima kasih.

    • Ika

      E-book ni ad mengandungi cara dr a-z care niage dgn Ebay ke..dr buat paypal n etc..

      • Rahman Basri

        Ya ada diterangkan daripada asas untuk buat bisnes di ebay.

    • Shah

      Salam,

      Nak tanya, maksudnya kalau barang2 kecik yg less than USD10 x berbaloi ke utk dijual, sbb nak kena kira kos shipping, paypal fees, ebay fees?

      Macam mane kiraan dia, ikut percent ke.

      • Rahman Basri

        Berbaloi juga utk build up feedback utk awal2 menjual. Then, bila akaun dah ada history menjual dah bole jual harga USD10 ke atas. Jika nak jual bawah USD10, boleh cuma kena main volume.

        Manakala utk new seller, ada selling limit 10 item per month. 10 item bersamaan dgn USD500 total.

        Berkenaan shipping cost, ebay dan paypal fees, nak mudah untuk pengiraannya, boleh install ebay profit calculator di smartphone. Semua ini ada diterangkan dengan lanjut dalam Ebook Panduan Ebay.

    • Mohamad Nor Izzat

      saya dah bayar harini..

      rm197.00 jam 11.07 bayar melalui online

      mohon cik rahman basri maklumkan. apa yg terjadi..
      no tel 0199880769

      • Rahman Basri

        Ok baik tuan. Nanti saya buat semakan dan approve ya. Thanks.

    • Farizudin Mat

      Tuan…..saya dah buat payment RM197 utk Ebook Panduan Ebay hari ni melalui online mb2u

      • Rahman Basri

        Baik. Nanti saya buat semakan dan approve.

    • Nazarene

      Saya sudah buat payment 🙂

      • Rahman Basri

        Sila semak inbox emel atau spam kerana pautan download telah dihantar ke emel. Tqvm 🙂

    • Nur liyana

      Saya sudah membuat bayaran tuan..sy banking.online..resit sy sudah hntr ke email..sila check tuan..

      • Rahman Basri

        Sila semak inbox emel atau spam kerana pautan download telah dihantar ke emel. Tqvm 🙂

    • Fidzah Tajuddin

      Salam tuan… Saya dah dapat e-book… Dah start baca… Terima kasih atas perkongsian yang diberikan… Semoga semuanya mendapat manfaat… Semoga Allah memberikan rezeki yang murah kepada tuan dan rakan2 sekalian… Aaminn…

      • Rahman Basri

        Amiin. All the best!

        Jika ada sebarang persoalan, boleh terus bertanya di FB group ya. Thanks 🙂

    • Nur Haifa Ismail

      Mcmn kita nk pilih company utk pos barang ke oversea?

      • Rahman Basri

        Boleh gunakan Flexipack. Lebih jimat 🙂

    • yati ib

      Salam tuan. Saya telah buat payment online pada 22 Jan 2017 dan telah hantar form.
      Boleh tuan berikan maklumbalas terkini?

      Terima kasih tuan.

      • Rahman Basri

        Sila semak inbox emel atau spam kerana pautan download telah dihantar ke emel. Tqvm 🙂

    • yati

      Salam tuan, saya telah buat payment rm197 umtuk ebook ebay pada 22 Januari 2017.
      Boleh tuan maklumkan status terkini order yang saya telah buat?

      • Rahman Basri

        Sila semak inbox emel atau spam kerana pautan download telah dihantar ke emel. Tqvm 🙂

    • Linda

      Tuan..sy dah buat bayaran..mohon semak ya..harap panduan ini memberi manfaat yang besar..

      • Rahman Basri

        Sila semak inbox emel atau spam kerana pautan download telah dihantar ke emel. Tqvm 🙂

    • zakie zamani

      done purchase ebay. mohon tunjuk ajar.bismillah

      • Rahman Basri

        Ok tuan. Nanti saya buat semakan dan approve. Thanks 🙂

    • roslan

      Nak tau ebook ni dalam bahasa melayu ke

      • Rahman Basri

        Ya, bahasa melayu tuan.

    • Firdaus

      Dari segi copyrights tu..sy ada supplier kasut direct dr kilang brand ni di vietnam..plan nak jual di ebay. Mcmana sy nak check kalau sy ada langgar copyrights ke tak..?

      • Rahman Basri

        Chek senarai produk yang tak boleh jual di ebay di sini vero.ebay.com

    • Zaini Miswan

      Assalamualaikum tuan Rahman. Ebook dah dapat dan dah habis baca tetapi masih kurang faham dan confiuslah. Kita buat sales di ebay ini adakah kita perlu pos barang. Mohon tunjuk ajar ya. Tq.

      • Rahman Basri

        Ada dua pilihan, sama ada tuan nak poskan sendiri dari Malaysia atau boleh guna konsep dropship. Minta supplier terus poskan epada customer yg order di Ebay.

    • Zaini Miswan

      Yang mana lebih senang adakah drophip atau kita poskan sendiri?

      • Rahman Basri

        Dropship lebih mudah, jika ada orang order di Ebay, tuan hanya perlu order dgn supplier dan letakkan alamat pembeli ebay tu kat dalam alamat shipping.

        Namun begitu, jika nak poskan sendiri pun takda masalah. Yang penting produk yang tuan nak jual tu ada supplier di Malaysia.

    • Norihan

      Trima kasih tuan..smg Allah tambah rezki tuan & diberkati..
      dah beli ebook & sedang study..x sabar nk mulakan bisnes di ebay..doakan sy..

      • Rahman Basri

        Semoga dipermudahkan..

    • Zafrina

      Assalam tuan..sy baca mmg seronok dn berkobar2 tp blh sy tau fees yg dikenakan oleh ebay tak.

    • andi

      Nak tanya, kalau deopship boleh jugak ke. atau kita kena pegang barang baru jual ?

      • Rahman Basri

        Dropship pun boleh tuan..

    • Shadzly

      Salam Tuan Rahman,

      Terima Kasih dgn perkongsian yg amat berguna ini.
      Kalau ada kelas ebay di Selangor atau KL sy nk join.

      • Rahman Basri

        Insyaallah coming soon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.